IRC ve mIRC Platformu  

Geri git   IRC ve mIRC Platformu > Webmaster > Web Uygulamaları
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda Bugünkü Mesajlar Arama

Web Uygulamaları Web uygulamaları ile alakalı konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

  
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 14 Temmuz 2022
Root Admin
 
Şehir istanbul
Üyelik tarihi: 07 Ekim 2021
Mesajlar: 1.006
Aldığı Beğeni: 6
Verdiği Beğeni: 5
Red face Chatbot Nedir?

Bilseniz de bilmeseniz de muhtemelen bir Chatbot ile etkileşime girmişsinizdir.

Örneğin, bilgisayarınızın başında bir ürünü araştırıyorsunuz ve ekranınızda yardıma ihtiyacınız olup olmadığını soran bir pencere beliriyor. Ya da belki bir konsere gidiyorsunuz ve sohbet yoluyla bir yolculuk talep etmek için akıllı telefonunuzu kullanıyorsunuz.

Bunların tümü, bir Chatbot ile karşılaşabileceğiniz senaryo örnekleridir.

Bu yazımızda Chatbot’lar ile alakalı bilgiler paylaşacağız. Yazımızda şu başlıklara değineceğiz:

Chatbot Nedir?

Chatbot’lar Nasıl Çalışır?

Yaygın Kullanılan Chatbot Türleri Nelerdir?

Chatbot’ların Pazardaki Önemi Nedir?

Chatbot Nedir?



Chatbot, mesajlaşma uygulamaları, web siteleri, mobil uygulamalar veya telefon aracılığıyla bir kullanıcıyla doğal dilde bir konuşmayı (veya sohbet etmeyi) simüle edebilen bir yapay zekadır.

Chatbot genellikle insanlar ve makineler arasındaki en gelişmiş etkileşim türlerinden biri olarak tanımlanır.

Bununla birlikte, teknolojik bir bakış açısından, bir Chatbot yalnızca Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing - NLP) kullanan bir Soru Cevaplama sisteminin doğal evrimini temsil eder.

Sorulara yanıtları doğal dilde formüle etmek, çeşitli kuruluşların son kullanım uygulamalarında uygulanan en tipik doğal dil işleme örneklerinden biridir.

Chatbot’lar Nasıl Çalışır?



Yapay zeka, otomatik kurallar, NLP ve makine öğrenmesi tarafından yönlendirilen Chatbot’lar her türden isteğe yanıt vermek için verileri işler.

İki ana Chatbot türü vardır:

Görev odaklı (bildirime dayalı) Chatbot’lar tek bir işlevi gerçekleştirmeye odaklanan tek amaçlı programlardır. Kurallar, NLP ve çok az makine öğrenmesi kullanarak kullanıcı sorgularına otomatik ama konuşmaya dayalı yanıtlar üretirler. Bu Chatbot’larla olan etkileşimler son derece spesifiktir, yapılandırılmıştır ve en çok destek ve hizmet fonksiyonlarında kullanılmaya uygundur. Görev odaklı Chatbot’lar çalışma saatleri hakkındaki sorgular veya çeşitli değişkenler içermeyen basit işlemler gibi genel soruları ele alabilir. NLP kullansalar da son kullanıcılar onları sohbet yoluyla deneyimleyebilirler, yetenekleri oldukça basittir. Bunlar şu anda en sık kullanılan Chatbot’lardır.
Veriye dayalı ve tahmine dayalı Chatbot’lar genellikle sanal asistanlar veya dijital asistanlar olarak adlandırılır ve görev odaklı Chatbot’lardan çok daha karmaşık, etkileşimli ve kişiselleştirilmişlerdir. Bu Chatbot’lar ilerledikçe öğrenmek için doğal dil anlamasından (Natural Language Understanding - NLU), NLP'den ve makine öğrenmesinden yararlanır. Kullanıcı profillerine ve geçmiş kullanıcı davranışına göre kişiselleştirmeyi etkinleştirmek için tahmine dayalı zeka ve analitik uygularlar. Dijital asistanlar bir kullanıcının zaman içindeki tercihlerini öğrenebilir, önerilerde bulunabilir ve hatta ihtiyaçları tahmin edebilir. Verileri ve amacı izlemeye ek olarak, görüşmeleri başlatabilirler. Apple’ın Siri’si ve Amazon’un Alexa'sı tüketici odaklı, veriye dayalı, tahmine dayalı Chatbot’lara örnektir.
Gelişmiş dijital asistanlar ayrıca birkaç tek amaçlı sohbeti tek bir şemsiye altında birbirine bağlayabilir, her birinden farklı bilgiler çekebilir ve daha sonra bağlamı korurken bir görevi gerçekleştirmek için bu bilgileri birleştirebilir; böylece deyim yerindeyse Chatbot’un "kafası karışmaz".

Yaygın Kullanılan Chatbot Türleri Nelerdir?



Menü / Kelime Tabanlı Chatbot: Bu tip için bir yapay zekadan bahsetmek mümkün değildir. Kullanıcı mevcut menülerden ve düğmelerden seçim yaparak veya bazı ifadeler yazarak ilerler.

Müşteri arayüzünde menüler ve butonlar kullanılır ve arka planda çağrı merkezi sesli yanıt sistemlerinde aşina olduğumuz karar ağaçları yer alır. Sistem, ifadelerdeki bazı kelimeleri tanımaya ve bunları bir yanıtla eşleştirmeye çalışır. Bu tür Chatbot’lar sınırlı türde ve sayıda soruyu yanıtlayabilir.

Menü / Kelime tabanlı Chatbot yazılı ifadeyi bir bütün olarak anlamlandırmak için yetersizdir. Bu tür Chatbot’larda kullanıcıyı doğru yönlendirebilmek için olası tüm yazım hatalarının sisteme tanıtılması gerekir. Çok basit soru-cevap işlevleri için kullanılabilirler. Ancak karmaşık durumlarda ihtiyaçları karşılayamazlar.

İfade Tabanlı Chatbot: İfade tabanlı Chatbot'ta NLP ve makine öğrenmesinden bahsetmek mümkün. Chatbot, kullanıcının ifadesini bir bütün olarak anlar ve işler. Bununla birlikte diyalog devam ettiğinde, diyaloğu baştan takip etme ve uygun bir cevap verme yeteneğinden yoksun olabilir.

Diyalog tabanlı Chatbot: Bu tür Chatbot'lar, NLP ve makine öğrenimesi-derin öğrenme kullanılarak geliştirilen yapay zeka tabanlı Chatbot'lardır. Diyalog tabanlı Chatbot kelime veya ifade tabanlı bir yaklaşımla sınırlı değildir. Ancak diyaloğun akışına devam edebilir ve bu akışla ve bağlamla uyumlu ilgili yanıtlar verebilir ve aynı zamanda doğal insan ifadelerini bir bütün olarak anlayabilirler.

Chatbot’ların Pazardaki Önemi Nedir?
Chatbot’lar müşteriler için kolaylık ve ek hizmetler sunarken operasyonel verimliliği artırır ve işletmelere maliyet tasarrufu sağlar. Şirketlerin, insan etkileşimi ihtiyacını azaltırken birçok türde müşteri sorgularını ve sorunlarını kolayca çözmelerine olanak tanır.

Forbes'a göre, pazarlamacıların %80'i 2020 yılına kadar bir şekilde bir Chatbot kullanmaya başlamayı planlıyor. Bu, markaların müşteri deneyimini iyileştirmeye yatırım yapmasının önemli bir nedenidir.

Müşteri Bekleme Sürelerinin Azalması: Chatbot Report'a göre, tüketicilerin %21'i Chatbot’ları bir işletmeyle iletişim kurmanın en kolay yolu olarak görüyor. Chatbot’lar müşterilerin aradıkları anda yanıtı kuyrukta bekletmeden almalarını sağlamanın daha akıllı bir yoludur.
7/24 kullanılabilirlik: Müşterilerin %68'i, eğer onları önemsediğinizi düşünmezlerse rakibinize geçiş yapabilirler. Chatbot’lar müşteriler tarafından sorulan genel sorulara anında yanıt vererek onlarla etkileşime geçmek için her zaman kullanılabilir. Chatbot kullanmanın en büyük potansiyel yararı 7/24 müşteri hizmetidir.
Geliştirilmiş Müşteri Etkileşimi: Chatbot’lar müşteri deneyimini artıran kişiselleştirilmiş öneriler sunarak müşterilerle günün her saati etkileşim kurabilir.
Kolay Ölçeklenebilirlik: Chatbot’lar yoğun çalışma saatlerinde kolayca ölçeklenebilir veya ek müşteri hizmeti maliyetleri olmadan istenilen sayıda müşteri görüşmesini yönetebilir.
Müşteri Hizmetleri Maliyetlerinden Tasarruf: Juniper Research, Chatbot’ların işletmelerin 2022 yılına kadar yılda 8 milyar dolardan fazla tasarruf etmesine yardımcı olacağını tahmin ediyor. Chatbot’lar işletmelerin maaş, eğitim ve altyapı maliyetleri gibi ek maliyetler gerektiren daha fazla destek temsilcisi işe almanın müşteri hizmetleri maliyetlerinden tasarruf etmelerine yardımcı oluyor.
Müşteri Adayı Kalifikasyonunu ve Satışların Otomatikleştirilmesi: Potansiyel müşterileri önceden nitelendirmek ve daha fazla beslenmeleri için onları doğru ekibe yönlendirmek için satış stratejileri Chatbot’larla otomatikleştirilebilir. Müşterilerle anında etkileşim kurabilmek potansiyel müşteri sayısını ve dönüşüm oranlarını artırır.

Müşteri Kayıp Oranlarının Azalması: Ziyaretçilerinizin ilgisini çekmek onların hemen çıkma oranlarını düşürmenin ve ardından dönüşümleri artırmanın tartışmasız en kesin yoludur. Charbot'lar ile etkileşim stratejinizi daha da artırabilir ve ziyaretçilerin ilgisini çekebilirsiniz.

Sonuç Olarak
Chatbot’un ne olduğunun ve işletmeniz için ne kadar önemli olduğunu anladığınıza göre, Chatbot’ların işletmelerin müşterileriyle etkileşim biçimini büyük ölçüde değiştirdiğini kesinlikle kabul edeceksiniz.

Yapay zeka botlar, müşteri etkileşim stratejisinin hayati bir parçası haline geldi. Yakın gelecekte botlar, stratejik faaliyetlerin üstesinden gelmede insan yeteneklerini ve insan temsilcilerini daha yenilikçi olmak için geliştirmek üzere ilerleyecek.
__________________
Biz kimseye ölmedik, kimse de bize bayılmasın.


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:12.



Forum Hakkında

Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.

Yararlı Linkler

Sponsor Linkler

Sosyal Paylaşım


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
ircDe.Net Tema Yapımcısı ve Sahibi: miZah