IRC ve mIRC Platformu  

Geri git   IRC ve mIRC Platformu > Webmaster > Web Uygulamaları
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda Bugünkü Mesajlar Arama

Web Uygulamaları Web uygulamaları ile alakalı konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

  
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 14 Temmuz 2022
Root Admin
 
Şehir istanbul
Üyelik tarihi: 07 Ekim 2021
Mesajlar: 1.006
Aldığı Beğeni: 6
Verdiği Beğeni: 5
Arrow UI / UX Nedir?

User Experience (Kullanıcı Deneyimi UX) ile User Interface (Kullanıcı Arayüzü UI) tasarımcılığı hep karşılaştırılmak istenmiştir ve aralarındaki fark merak edilmiştir. Her ne kadar ikisi birbirinden farklı görünse de UI ve UX tasarımcılar aynı tezgâhta çalışır ve iyi bir pasta yapmaya çalışırlar. Burada UI pasta kreması ve üzerindeki çilekse UX pastanın tadıdır. Gelin bunu bir açıklığa kavuşturalım.

UI (User Interface) Nedir?
UI, bir yazılımın, donanımın veya kullanıcının erişebildiği bir ara yüzdür. Yani pastanın cezbedici kreması ve çileği bu kısımda yer alıyor. Kısacası web sitesi üzerinde gördüğümüz her detayın belirli bir düzen işleyişi ile tasarlanmasıdır. UI’nin sade ve bir o kadar da kullanışlı olması gerekmektedir. Tasarım ilkelerine uygun şekilde “Kullanıcı Deneyimi” de göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır. UI Tasarımı; bir yazılımın veya donanımın kullanıcılar tarafından onaylanması açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle hazırlanan verilerin UI tasarımı yapılmadan önce hedef kitle belirlenmeli, hedef kitlenin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracak bir tasarım ortayakonulmalıdır.

Aşağıdaki küçük listede yazdığım uygulamalar temel özellikleriyle birbirine benziyor, fakat kullandıkça artılarını eksilerini ve farklarını anlayabilirsiniz.

UI Tasarımlarınızda Kullanabileceğiniz Programlardan Bazıları

Figma (MacOs,Windows)
Adobe XD (MacOs,Windows)
Sketch (MacOs)
Principle (MacOs)
Framer X (MacOs)
UX (User Experience) Nedir?

Pastamızın tadını bu kısımda alıyoruz. Gün içerisinde sosyal medyaya saatlerimizi vermemiz veya bir sitede keyif alarak araştırma, alışveriş vs. yapabilmemizin sebebi kullanıcı deneyimidir. Sitenin açılma hızı, karşınıza çıkan mesajlar, alışverişte kaç adımdan geçtiğiniz, aradığınız ürünü bulma hızı ve kolaylığı, renkler, hiyerarşik tasarım, ürün açıklamaları, ürün görselleri, ürün yorumları ve daha birçok unsur UX tasarımını etkileyen faktörlerdir. Bu faktörlerden birisine sade ve yalın bir tasarıma sahip Google’ı örnek olarak verebiliriz. Bir arama yaptığınızda sayfanın 0.15 sn. değilde 10 sn. de yüklendiğini düşünün. Kimse bu kadar beklemez istemezdi.

Tasarımı değişmese bile kullanıcıları burada tutmak mümkün olmayabilirdi. Bu nedenle UX tasarımınız kullanıcılara en iyi deneyimi yaşatmak üzerine odaklanmış olması gerekir. UX süreci siteye ilk girişten ve hatta daha öncesinden (reklam, sosyal medya vb.) sipariş teslim ve satış sonrası hizmetlere kadar uzanan geniş bir alandır. Yani, kullanıcının etkileşim sürecinde yaşadığı iyi, kötü veya ilginç gelen tüm deneyimleriyle ilgilidir.

Geniş bir kapsama sahip olan UX, kullanıcılara ilişkin birtakım testlerden aldığı verilerle şekillenebilir. Tasarımda yer alacak detayların, nerede, ne zaman ve nasıl yer alacağına ilişkin konularla, kullanıcı etkileşimini kurgular. UI için temel oluşturur.

UX Tasarımlarınızda Kullanabileceğiniz Programlardan Bazıları

MindManager
SmartDraw
MockPlus
UserTesting





Sonuç olarak bu ikili birlikte çalıştığında en iyi sonuçlara ulaşılabiliyor. Estetik konusunda keskin bir gözünüz varsa ve görsellikten hoşlanıyorsanız kullanıcı arayüzünde (UI) bir kariyere daha uygun olabilirsiniz. Empati yeteneği yüksek, problem çözen, analitik düşünebilen ve iyi iletişim becerisine sahipseniz kullanıcı deneyimine (UX) yönelebilirsiniz.
__________________
Biz kimseye ölmedik, kimse de bize bayılmasın.


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:39.



Forum Hakkında

Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.

Yararlı Linkler

Sponsor Linkler

Sosyal Paylaşım


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
ircDe.Net Tema Yapımcısı ve Sahibi: miZah