IRC ve mIRC Platformu  

Geri git   IRC ve mIRC Platformu > Güncel > Hobiler > Havacılık ve Uzay Bilimleri

  
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 04 Ocak 2020
Administrator
 
Şehir Sivas
Üyelik tarihi: 12 Mart 2019
Mesajlar: 243
Aldığı Beğeni: 27
Verdiği Beğeni: 78
Standart Havacılık ve uzay mühendisliği nedir?

Havacılık ve uzay mühendisliği, özellikle uçaklar, uzay araçları, uydular ve füzelerin tasarımı imalatı ve test edilmesi ile ilgili mühendislik dallarından biridir. Her ne kadar mühendislik dalları içerisinde makine ya da kimya gibi alanlar kadar popülerlik kazanamasa da son yıllarda teknolojinin gelişimi ile birlikte uzay araştırmalarına verilen ağırlık, gelişen uzay turizmi ve uzay çalışmaları yürüten şirketlerdeki artışlar, havacılık ve uzay mühendisliği piyasasında çalışacak yeni mezunlara da umut olmuştur.



Havacılık ve uzay mühendisliği alanındaki tarih ve metodolojiyi bilirseniz eğer, bu alanda yaptığınız işlerden daha çok zevk alacağınız ve etkileneceğiniz bir gerçektir. Leonardo da Vinci’nin ilk kavramsal eskizlerinden Wright kardeşlerin 1903 yılında gerçekleştirdikleri ünlü uçuşlarına, uzaya giden ilk insan Yuri Gagarin’den Mars’a yolculuğa kadar heyecan verici bir eğitim dönemi sizi bekliyor olacaktır.





Giriş koşulları


Yurtdışı havacılık ve uzay mühendisliği lisans programına girmek isteyen öğrencilerin ilk olarak bir lise diplomasına sahip olmaları gerekir. Aynı zamanda güçlü bir matematik, kimya, bilgisayar programlama ve fizik arka planı, üniversite başvurularında aranan en önemli kriterlerden biridir. Bunun yanı sıra kabul edilmenizde transkript, GPA not ortalaması, seçtiğiniz üniversiteye hitaben yazılmış niyet mektubu, ve öğretmenlerinizden alacağınız referanslarda etkili olacaktır. Bugün çoğu uluslararası üniversite, Türkiye’den yapılacak başvurular için İngilizce yeterlilik testlerinden geçerli bir puan almayı ve lisans yerleştirme sınavına girmiş olmayı şart koşarken, havacılık ve uzay mühendisliği sektöründe küresel başarılar için Japonca ve Almanca gibi diller bilmek önemlidir.



Bölüm içeriği


Yurtdışında en çok tercih edilen bölümler arasında yer alan havacılık ve uzay mühendisliği eğitimi, 4 ya da 5 yılda tamamlanmaktadır. Bu alanda işgücü talebine yanıt vermek için kurulmuş olan bölüm, elektrik ya da makine mühendisliği kadar eski değildir, ancak giderek büyüyen yetenek boşluğunu doldurmak için öğrenciler arasında oldukça popülerdir. Genel olarak lisans programlarında öğrenciler özellikle tasarım teknolojisi, bilgisayar programlama, uçuş mekaniği, uzay sistemleri, telekomünikasyon, araç tasarımı, yapı mekaniği gibi konular üzerine yoğunlaşırken dersler, laboratuvar ve saha çalışmaları ile desteklenir. Aynı zamanda yurtdışı havacılık ve uzay mühendisliği eğitimi veren çoğu üniversite öğrencilerine pratik deneyim kazandırmak için stajlar ve işbirliğine dayalı programlara katılma imkanı sunarlar. Yüksek lisans programlarını tamamlayan öğrenciler içinde üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmak ya da araştırma yapmak için fırsatlarda vardır.





Sahip olmanız gereken nitelikler


Günümüzde çoğu havacılık mühendislerinin, özellikle analiz, tasarım ve kendi çalışmalarında sorun gidermek için matematik, trigonometri, yaratıcılık ve kritik düşünme gibi çok çeşitli becerilere sahip olmaları gerekir. Genel olarak havacılık ve uzay mühendislerinin araştırmaya yatkın ve meraklı kişiler oldukları konusunda yaygın bir inanış vardır ve doğrudur diyebiliriz. Zira bu alanda başarılı bir kariyer elde etmek istiyorsanız, ne kadar sistemli, mantıklı, istikrarlı, pratik, bağımsız ve gerçekçi olursanız o kadar iyidir.



Havacılık ve uzay sistemleri imalatında güçlü teknik bilgi
Yenilikçi tasarımların geliştirilmesinde yaratıcı olmak
Problem çözme, yeni sorunlarla başa çıkma ve analitik beceriler
Ticari farkındalık ve havacılık sektöründe bilgi sahibi olmak
İletişim ve takım çalışmasına yatkınlık
Zaman yönetimi becerileri
Detaylara önem verme
Havacılık, uçak ve uçak teknolojisine olan bağlılık ve sevgi


Havacılık ve uzay mühendislerinin görevleri


Önerileri değerlendirmek ve gereksinimleri tasarlamak
Projelerin teknik ve mali açıdan uygun olup olmadığını belirlemek
Teorik ve pratik araştırma yapmak
Müşteri gereksinimlerini karşılamak
Projelerin kalite standartlarına uygun olduğundan emin olmak
Sorunlar ve olası çözümlerin kaynaklarını bulmak
Raporlar, kılavuzlar ve belgeler yazmak
Teknik danışmanlık sağlamak




Havacılık ve uzay mühendisleri iş seçenekleri


Havacılık ve uzay mühendisliği alanında eğitim almak ve kendilerine başarılı bir gelecek hazırlamak isteyen öğrenciler, bu alanda yurtdışında en ileri teknoloji ve uluslararası şirketlerde çalışma fırsatı bulacaktır. Havacılık ve uzay mühendisleri, günümüzde sivil ve askeri uçakların, füzelerin, silah sistemlerinin, uyduların, uzay araçlarının tasarım, geliştirme, koruma ve performansı ile ilgilenirler. Bu nedenle iş imkanı sunan sektörlerde oldukça geniştir. Özel ya da devlete bağlı hava yolları şirketlerinde, uzay ve havacılık sanayinde, uçak sanayinde, makine ve kimya endüstrisinde;



Uzay mühendisi
Havacılık mühendisi
Uzay aracı tasarımcısı
CAD teknisyeni
Uçak mühendisi
Tasarım mühendisi
Üretim sistemleri mühendisi
Makine mühendisi
Malzeme mühendisi olarak çalışma imkanı bulabilirsiniz.


Özgeçmişinize ekleyeceğiniz beceriler


Çok uluslu ekiplerle etkili projelerde çalışmak
Yenilikçi çözümler için yaratıcılığınızı kullanabilme
Tasarım sürecini yönetebilme ve sonuçları değerlendirme
Ekonomik olarak uygun, sürdürülebilir çözümler geliştirmek
Havacılık ve uzay mühendisliği alanında güncel bilgileri araştırmak
Etkili iletişim yetisi
Liderlik ve sorumluluk becerileri
Proje yönetimi becerileri
Değişen müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilme yetisi




Uzay çalışmalarında kariyer imkanları


Bugün havacılık ve uzay mühendisliği alanında çalışacak yeni mezunlar için iş imkanları oldukça gelişmiştir. Özellikle uzay çalışmaları yürüten ve bu alanın öncü isimlerinden olan Elon Musk’ın kurduğu, SpaceX uzay şirketi roket endüstrisinin en bilinenlerindendir. Mars’ta koloni kurmayı hedefleyen ve bunu gerçekleştirmek için bir dizi çalışma yürüten Musk’ın en büyük rahibi ise Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’tur. Blue Origin isimli şirket 2020 yılında ay ve marsa fırlatılmak üzere New Glenn isimli roketleriyle dikkat çeker.



Son yıllarda adından en çok söz ettiren bir diğer şirket ise Virgin şirketler grubunun kurucusu İngiliz milyarder Richard Branson’a aittir. Uydu fırlatma konusunda SpaceX’e rakip olması beklenen Virgin, aralarında uzaya insan taşıyacak olan Virgin Galactic, uzay araçları geliştiren The Spaceship Company, uydu fırlatacak Virgin Orbit olarak üç şirketten oluşur. Bu alanda Boeing ve Lockheed Martin ortaklığında kurulan havacılık ve uzay mühendisliği şirketi United Launch Alliance’ı da unutmamak gerekir.



Uzay araştırmalarına bakıldığında ise bugün, özellikle NASA ile Amerika ciddi bütçelerle araştırma çalışmaları yürütürken, onu Rus Uzay Ajansı Roskosmos, Avrupa Uzay Ajansı ESA, Çin Ulusal Uzay İdaresi, Japon Uzay Araştırma Ajansı JAXA gelişmiş teknolojileri ve iş imkanlarıyla izler.



Havacılık sanayinde çalışabileceğiniz şirketler


Yurtdışı havacılık ve uzay mühendisliği günümüzde öğrencilere dünyanın en tanınmış şirketlerinde kariyer fırsatları sunar. Zira bu alanda eğitim veren çoğu ülke, küresel çapta eğitim veren en iyi üniversitelere sahiptirler. Günümüzde havacılık sanayinde özellikle dünyanın en gelişmiş sivil ve askeri uçak, uydu, füze savunma ve fırlatma sistemlerini üreten firma olan Boeing, Amerika’da yer alır. Onu Fransız Airbus, İngiliz BAE Systems, Rus uçak üreticisi Beriev izler.





Havacılık ve uzay mühendisliği eğitimi veren en iyi ülkeler


Havacılık ve uzay mühendisliği denilince genellikle çoğumuzun ilk aklına gelen NASA dolayısıyla Amerika olur ve öğrenciler için de en popüler üniversite seçenekleri de bu ülkede yer alır. Aslında son yıllarda bu alanda yurtdışında en iyi bölümler ve üniversiteler sıralamalarına bakıldığında İngiltere başta olmak üzere Hollanda, İtalya, Singapur, İsviçre gibi ülkeler hem eğitim hem de çalışma imkanlarına bakıldığında fırsatlarla doludur. Günümüzde yurtdışında en çok tercih edilen bölümler arasında yer bulan havacılık ve uzay mühendisliği eğitim veren en iyi üniversiteler şu şekildedir;



Massachusetts Institute of Technology - Amerika
Stanford University - Amerika
University of Cambridge - İngiltere
Delft University of Technology - Hollanda
Politecnico di Milano - İtalya


Yurtdışı havacılık ve uzay mühendisliği eğitimi veren en iyi üniversitelere sitemizden göz atabilir, kurumlarla iletişim kurabilir ve tavsiyeler alabilirsiniz.


Yüksek maaş seçenekleri


Havacılık ve uzay mühendisliği maaşları ülkelere ve eğitim aldığınız konulara göre çeşitlilik kazanır. Günümüzde bu alanda bir üniversitede lisans eğitimini tamamlayan yeni mezunların yıllık giriş maaşları 69.041$, deneyimli çalışanlarınsa 112.143$ civarındadır. Bu alanda yüksek lisans ya da doktora programlarına başvuran öğrenciler için hem üniversitelerde hem de uluslararası şirketlerde iş imkanları ve yüksek maaşlar oldukça fazladır.



Bugün NASA’da çalışan uzay mühendisinin ortalama yıllık maaşı 61.000$ ile 153.000$ arasındadır.
Elon Musk’a ait SpaceX havacılık mühendislerine ortalama yıllık 89.000$ öder.
Richard Branson’un sahibi olduğu Virgin Galactic uzay araştırmaları yapan mühendislere ortalama 93.000$ civarında bir maaş öder.
Dünya çapında ofislere sahip global bir şirket olan Airbus, uzay mühendislerine 52.000$ ile 128.000$ arasında bir ücret öder.
__________________
www.ircde.net
iRc Platformu

Etiketler
havacilik ve uzay, uzay bilimleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:28.



Forum Hakkında

Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.

Yararlı Linkler

Sponsor Linkler

Sosyal Paylaşım


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
ircDe.Net Tema Yapımcısı ve Sahibi: miZah