IRC ve mIRC Platformu  

Geri git   IRC ve mIRC Platformu > Bilgisayar, İnternet ve Ağ > Bilgisayar Donanımı
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda Bugünkü Mesajlar Arama

Bilgisayar Donanımı Bilgisayar donanımı hakkında tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

  
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 22 Haziran 2022
Root Admin
 
Şehir istanbul
Üyelik tarihi: 07 Ekim 2021
Mesajlar: 1.006
Aldığı Beğeni: 6
Verdiği Beğeni: 5
Arrow Ekran Kartı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ekran Kartı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ekran kartı seçerken dikkat edilmesi gereken kriterler şunlardır

Kullanım amacı

İçerdiği VRAM boyutu ve bellek arayüzü genişliği
GPU (Grafik İşlemci Birimi) özellikleri
Bulundurduğu soğutma teknolojisi
Yeni nesil olup olmaması
Kullanım Amacı
Seçeceğimiz ekran kartını belirlerken öncelikli dikkat etmemiz gereken nokta, kullanım amacımızdır.

Örnek vermek gerekirse; basit bir şekilde halledilebilecek, performans gerektirmeyecek internette gezinme işlemleri için ekran kartı almak istiyorsanız birçok ekran kartı işinizi rahatlıkla görebilir. Hatta paylaşımlı şekilde işlemci ile kullanarak da işlerinizi rahatlıkla halledebilirsiniz. Çünkü artık işlemcilerin içindeki GPU’lar, yani grafik işlemci birimleri, bile bu tip basit işlemler için fazlasıyla gelişmiş özelliklere sahipler.

Eğer ihtiyacınız; oyunda veya yüksek performans gerektiren başka işlemlerde kullanabileceğiniz bir ekran kartıysa, Nvidia ve AMD’nin yüksek performans sunan ekran kartlarına yönelmelisiniz.

VRAM ve Bellek Arayüzü Genişliği

Biraz eskide kalan bir tabir olan VRAM, en kısa tanımıyla ekran kartının sahip olduğu geçici bellektir. VRAM, ekran kartının işleyeceği ve veri miktarını etkileyen en önemli etmenlerdendir. Bu nedenle yüksek grafik kalitesine sahip oyunlarda detayları daha güzel şekilde görebilmeniz için VRAM kapasitesinin yüksek olması önemlidir.

VRAM kapasitesi tabirinin biraz eskimiş bir tabir olduğunu söyleyebiliriz. Artık ekran kartlarının VRAM yerine kartın GDDR boyutuyla listelendiğini söyleyebiliriz.

Bellek arayüzü genişliği yani bit de ekran kartı seçiminde çok önemlidir. Veri taşınmasında ne kadar bitlik verinin geçtiğini gösteren bir değerdir. Bitiniz,ekran kartınızda ne kadar yüksek değerde ise o kadar yüksek performans alırsınız.

GPU (Grafik İşlemci Birimi) Özellikleri

Grafik işlemci birimi olarak karşımıza çıkan GPU’lar, en kısa tanımıyla ekran kartının içinde bulunan işlemcisidir diyebiliriz. Yüksek çözünürlük kalitesine sahip bir video ya da yüksek grafik kalitesine sahip oyunlarda GPU’nun sahip olduğu performans değerleri ekran kartı seçimlerinde çok önemlidir.

Bulundurduğu Soğutma Teknolojisi



Günümüzde bilgisayarlarda en sık yaşanan sorunlardan biri de yüksek performans alırken yaşanan ısınma sorunlarıdır. Ekran kartının yüksek performans verebilmesi için ısısının stabil tutulabilmesi çok önemlidir. Ekran kartlarında bulunan soğutucularınız ne kadar fazlaysa o kadar yüksek performans elde edebilme imkanınız olur.

Özellikle ekran kartının fazla zorlanması durumunda ısı üst düzeylere çıkacağı için ekran kartının kendi soğutması yeterli olmayabilir. Bu yüzden modellerle uyumlu sıvı soğutma sistemleri kullanılmasını öneriyoruz.

Yeni Nesil Olması

Ekran kartının nesli de performans konusunda çok önemlidir. Gelişen teknoloji ile birlikte oyunlarda kullanılan grafiklerin kalitesi gün geçtikçe artmaktadır ve bu yüzden yeni nesil ekran kartlarından daha yüksek performans elde edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle yeni nesil ekran kartlarında kullanıcıların daha iyi deneyim yaşaması için yeni teknolojiler kullanılmaktadır. İşte tam da bu nedenle eğer yeni nesil oyunlarda üst düzey grafik kalitesi deneyimi yaşamak istiyorsanız yeni nesil bir ekran kartı seçmelisiniz.

Ekran Kartları Ne Zaman Ucuzlar?

Ekran kartları, diğer tüm teknolojik ürünler gibi, döviz kurlarından ve piyasalardan etkilenen cihazlardır. Bu nedenle ülkemizdeki satış fiyatları da bu değişkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Kısaca, ekran kartları ne zaman ucuzlar sorusunun cevabı döviz kurlarının düşmesiyle aynı zamana denk geleceğidir.

Kripto paralara olan ilgi gün geçtikçe artmakta. Bu nedenle kripto para madenciliği dediğimiz işlemlere olan ilgi de artıyor. Mining yapmak isteyen kripto para yatırımcıları da bu işlemdeki karını artırabilmek için güçlü ekran kartlarına sahip olmak istiyor. Bu yüzden güçlü ekran kartları stoklarındaki sıkıntılar sebebiyle fiyatlar yüksek seyrediyor.

Bu soruna, stokların artırılması veya başka bir yolla bir çözüm bulunması durumunda fiyatların ucuzlayacağını söyleyebiliriz.

Bunun haricinde, ekran kartı fiyatlarını etkileyen bir diğer faktör de vergilerdir. Bu ürünlerden alınan gümrük vb. vergilerin düşürülmesi ekran kartı fiyatlarının ucuzlamasını sağlayacaktır. Bu gibi etkenler hakkındaki yaptırımların öngörülememesinden dolayı kalıcı ucuzlama için bu sorunun kesin bir cevabı maalesef yoktur. Ancak, genellikle yıl sonuna doğru gerçekleşen çeşitli indirim etkinliklerinde, ekran kartlarının fiyatları da ucuzlayacaktır.

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi en iyi ekran kartlarımızı iki ana başlık altında inceleyeceğiz:

Bütçe sorunu olmayan kullanıcılar için yüksek performans verebilecek ekran kartı önerileri

Kısıtlı bütçesi olan kullanıcılar için fiyat-performans oranı yüksek ekran kartı önerileri
Bütçe Sorunu Olmayan Kullanıcılar İçin Yüksek Performanslı Ekran Kartı Önerileri
En yüksek performans elde edeceğinize emin olduğumuz ve bu yüzden sizlere önerebileceğimiz ekran kartları şunlardır:

Nvidia GeForce RTX 3090 Ti
Nvidia GeForce RTX 3090
AMD Radeon RX 6900 XT
Nvidia GeForce RTX 3080
Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
AMD Radeon RX 6800 XT
Nvidia GeForce RTX 3070



__________________
Biz kimseye ölmedik, kimse de bize bayılmasın.


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:55.



Forum Hakkında

Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.

Yararlı Linkler

Sponsor Linkler

Sosyal Paylaşım


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
ircDe.Net Tema Yapımcısı ve Sahibi: miZah