IRC ve mIRC Platformu  

Geri git   IRC ve mIRC Platformu > Güncel > Hobiler > Avcılık
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda Bugünkü Mesajlar Arama

  
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 25 Haziran 2022
Root Admin
 
Şehir istanbul
Üyelik tarihi: 07 Ekim 2021
Mesajlar: 1.006
Aldığı Beğeni: 6
Verdiği Beğeni: 5
Arrow Avcılık Hakkında Merak Edilenler

Avcılık Nedir?

Avcılık, insanlığın ilk anından bugüne kadar var olan faaliyetler arasında yer alıyor. İlk başlarda ok, taş sopa gibi aletlerle yapılan avcılık günümüzde teknolojinin gelişmesiyle daha farklı bir boyuta geçti ve insanların çok uğraşmadan hayvanların karşısında kazandıkları bir spor dalı oldu. Avcılık, 1923'te Türkiye İdman Cemiyetleri çatısı altında kurulmuştur. 1989'a geldiğimizde ise Gençlik ve Spor Bakanlığı içerisinde Atıcılık ve Avcılık Federasyonu olarak yer almaya devam etti. Günümüzde avcılık için dikkat etmemiz gereken pek çok kurallar vardır. Bu kuralların başında ise av sezonlarıdır.



Avcılık Sezonları

Av sezonların, hayvanların üreme ve yavrularını yetişkinlik dönemine getirme süreleri göz önünde bulundurularak hesaplanır. Sezonların oluşturulması nedeni ise hayvanların soylarının tükenmemesi ve vahşi doğada madur olmamalarıdır. Bu nedenle avcılık ağustos ayının ortasında başlar ve Şubat aynının sonlarına doğru ise sona erer. Nehir balık avcılığında ise mart ortası ve nisan sonları arasında avlanma yasağı olur. Deniz balıkçılığında ise avlanma eylül ve nisan ayları arasında gerçekleşiyor. Doğa ve vahşi yaşamda hayatlarını sürdürmek isteyen canlılara acı çektirmemek için avlanma sezon tarihlerine uymamız gerekmektedir.




Avlanma Çeşitleri Nelerdir?

Avlanma çeşitleri sürek avı, bek avı, arama avı olmak üzere 3'e ayrılır;

1. Sürek Avı
Birden fazla avcını avlamak istedikleri canlı takip ederek yakalamalarından oluşur. Bu avlanma çeşidinde dikkat edilmesi gereken hususların başında, iyi nişan alma, yer-yön tayini ve doğada hayatta kalma geliyor. Bu nokta avcılar için çok önemlidir. Zira ava giderken avlanma deyimi gerçekleşebilmektedir.



2. Bek Avı
Bekleyerek yapılan avlanma çeşitidir. Bek avında dikkat edilmesi gereken hususlarında başında ise hareketsiz uzun süre durabilme ve başarılı kamuflaj gelmektedir. Bek avında yanı zamanda üzerinde bekleyeceğiniz zemini, kullanacağınız aletlerin ve kıyafetinizin rengini doğru seçmeniz gerekmektedir. Pek çok hayvanı bu şekilde avlayabilirsiniz.



3. Arama Avı
Genellikle gündüz vakti yapılan avlanma çeşitidir. Bu türde, önemli olan hususlardan biri ise avcının nerede av yapacağını bilmesini ve uzun süre yürümeyi göze alması gerekmektedir.



Avcılık Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Avcılık yapacak kişinin mutlaka gerekli eğitimlerden geçerek sertifikaları elde etmiş olması ve avcılık malzemeleri, silah kullanma gibi konularda yeterince bilgili olması gereklidir.
Avcılık kesinlikle av hayvanlarının çeşidine göre belirlenen zaman diliminde ve usülüne göre yapılmalıdır. Usülsüz avlanmaya karşı gereken duyarlılığı göstermek herkesin doğaya karşı sorumluluğudur.
Avcılığın körü körüne bir öldürme sporu olmadığı; doğaya ve vahşi hayata saygı çerçevesinde, tıpkı göçebe toplumların değer yargılarında olduğu gibi doğaya verdiği nimetlerden dolayı teşekkür edercesine yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Türkiye'de Avcılık En Çok Hangi Bölgelerde Yapılıyor?

Avlanmadan verim almak, amaçlarına ulaşmak isteyen avcılarında nerede avlanmaları gerektiğini bilmeleri gerekmektedir. Türkiye'de avlanmak isteyen avcılar ilk önce ne avlamak istediklerine karar vermelidir. Göç hayvalarını avlamak isteyen avcılar, Türkiye'nin batısını tercih edebilirler. Yerli hayvanlar için ise sanayiden uzak ve kırsal alanın yoğun olduğu doğu bölgesinde avlanmak, avcılar için daha verimli olacaktır.

Avcılık Kanunu Nedir?
1937’de yürürlüğe giren 3167 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na göre avcılık yapılmaktadır. Bu yasaya göre toplanan bir Merkez Av Komisyonu, av sezonu, av hayvanları gibi kriterleri belirler. Bu kurallara uymak zorunludur. Uymayanlara büyük ceza uygulanabilmektedir.

Değişmeyen bir sınıflandırmaya göre ise av hayvanları üç ana kategoriye ayrılmaktadır:

Bıldırcın, kaya güvercini, tahtalı ve üveyik
Keklik, kum kekliği, kıkırlık, bağırtla, tavşan
Tilki, ördekgiller, kazgiller, sakarmeke, kızkuşu, sansar, su çullukları, karatavuk, bekasin
Eklenen Resim Ön İzlemesi
Dosya tipi: jpg 1.jpg‎ (93,4 KB (Kilobyte), 2x kez indirilmiştir)
Dosya tipi: jpg 2.jpg‎ (218,1 KB (Kilobyte), 2x kez indirilmiştir)
Dosya tipi: jpg ava-giderken-avlanmak.jpg‎ (50,2 KB (Kilobyte), 3x kez indirilmiştir)
Dosya tipi: jpg avini-beklemek.jpg‎ (68,2 KB (Kilobyte), 2x kez indirilmiştir)
Dosya tipi: jpg avci-001.jpg‎ (93,5 KB (Kilobyte), 2x kez indirilmiştir)
__________________
Biz kimseye ölmedik, kimse de bize bayılmasın.


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:14.



Forum Hakkında

Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.

Yararlı Linkler

Sponsor Linkler

Sosyal Paylaşım


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
ircDe.Net Tema Yapımcısı ve Sahibi: miZah