Çocuklar belirli gelişim evresine eriştikten sonra, her şahsın kendine ait düşünce ve duygularının olduğunu anlarlar. Bu kazanılmış beceriyle birlikte, kendilerini başkalarının yerine koymayı öğrenirler ve çocukların empati yeteneği gelişir. Bu durum ise çocukların sosyal gelişimini olumlu etkileyecektir.
1. Çocuğunuzu kendi istekleri ve ihtiyaçları olan bir birey olarak görün. O belki sadece ağlayarak kendini ifade etmeye çalışıyordur. Ancak bir yetişkinin çocuğun arzularını ses tınısından fark etmesi, onun anlaşıldığını hissettirmesiyle birlikte, çocuğun kendini daha güvende hissetmesini sağlayacaktır.
2. Çocuğunuzun duygularına ilgi gösterin. Örneğin, günün nasıldı? yerine bugün okulda can sıkıcı ya da güzel bir şeyler oldu mu? diye sorulmalıdır. Çocuğa, spesifik duygular sorulmalıdır arkadaşının neden mutlu olmadığını düşünüyorsun gibi. Böylece çocuk, duygu, davranış ve sonuç arasındaki bağlantıları kurmayı öğrenir.
3. Kendi duygularınızı çocuğunuzdan gizlemeyin. Çocuğun, bir yetişkini tedirgin, şaşırmış, ya da öfkelenmiş olduğunu görmesinde bir sakınca yoktur. Ebeveyn, duygusunu sözlü olarak ifade etmelidir ancak olumsuz duyguları sınırlayarak göstermelidir.