Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 14 Mart 2019
Poyraz Poyraz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Administrator
 
Şehir Sivas
Üyelik tarihi: 12 Mart 2019
Mesajlar: 244
Aldığı Beğeni: 27
Verdiği Beğeni: 78
Standart iRc Helpserv Kullanımı

HelpServ'in kelime anlamı " yardım servisi " olup servisler tarafından bu anlamı tamamı ile sağlanmaktadır.
Kelime anlamından da anlıyacağımız gibi, bu servis; services komutları hakkında bilgi sahibi olmamız için vardır.
Yardım esnasında, yardım istenilen komut hakkında önbilgi verip; komutun kullanımını gösterilir.
Helpserv olarak geçen bu servisi, aslında biz servislerin yanında " help " parametresi olarak kullanıcağız.
Services help parametresi ile; tüm services komutları hakkında bilgi sahibi olabiliriz.
Komut kullanımı: " /services(nickserv,chanserv..) help komut altkümesi(opsionel) " şeklindedir.
Ne demek bu yukardakiler, şimdi onlara bir göz atalım. Tek tek servicesleri işliyelim.

* /Services şeklinde geçen kısma, herhangi bir services'imizi ekliyoruz. mesela; chanserv,nickserv,memoserv..
* Help şeklinde görünen kısım, bizim yardım almak için kullanıcağımız araçtır. O parametre belirtilen services komutunun ardından mutlaka gelmelidir.
" /services help " şeklinde kullanılan bir komut, services hakkında bilgi vericektir. Alt dallarını vs göstermeden yüzeysel olarak geçicektir.
* Komut yazan kısma herhangi bir services komutu ekliyoruz. Ekliyeceğimiz komut başta yazdığımız servicese bağlı olmalıdır. Services kısmına " chanserv " yazıp komut kısmına " recover " yazarsak olmaz. Komut geçersiz olur.
* altkümesi yazan kısımda opsionel olarak eklenilebilinir. Buna örnek vericek olursak; Nickserv'in set komutunun alt kümesi olan kill komutunu gösterebiliriz. Yukarıda belirttiğim gibi buda; istanilen yardım ile services bağıntılı olmalıdır.

Not: /services help commands komutununu ; services'e bağlı olan alt dalları listelemek için kullanılır.
Şimdi HelpServ'i biraz daha açalım.
Helpserv Help : Bu servicesin yardım listesi ingilizce olup, yardım alabileceğiniz servicesleri listeler.
" /helpserv help " komutunu uyguladığımızda; karşımıza 3 tane services çıkıcaktır. Chanserv, Nickserv ve Memoserv.
Alt dalı veya herhangi bir kullanım alanı olmadığı için;
" /helpserv help commands " komutunu kabul etmiyecektir.

Helpserv help komutunu uyguladığımızda karşımıza çıkan servislere bir göz atalım şimdide.

NickServ Help: Nick için gerekli ayarlamaları yapan nickserv ve nickserv'e bağlı olarak onun alt dalları hakkında yardım almak için kullanılır. Komutların kullanımı, komutlar hakkında gerekli bilgiler bu menüde belirtilir.
Örnek: /ns help
Açıklama: Bu komutu uyguladığımızda helpservices'imiz bize nickserv hakkında bilgi vericektir. Alt küme belirtilmediği için yardım alanı sadece nickserv komutunun işleyişi, komutun anlamı ve komuta bağlı diğer komutları listeleme şekillri yardım menüsünde yer alıcaktır.
Örnek: /ns help SET
Açıklama: Yukarıdaki komutu uyguladığımızda; helpservices'imiz bize bu sefer nickserv'in bir alt kümesi olan "set" komutu hakkında bilgi verip, komutun uygulanış şekli ve alt dallarını listelicektir.
Örnek: /ns help set HIDE
Açıklama: Bu sefer ise, yardım almak istediğimiz komutumuz; nickserv'in alt kümesi olan " set " komutunun bir parametresi olan " hide " komutudur. Hide komutu hakkında bilgi, komutun kullanımı ve komut hakkındaki bilmemiz gerekenler çıkıcaktır karşımıza.
Not: Nickserv'e bağlı olan ana maddeleri listelemek için " /ns help commands " komutunu kullanabilirsiniz.

Chanserv Help: Sunucu üzerindeki kanallar için belli başlı ayarlamaları yapan chanserv ve chanserv'e bağlı olarak onun alt dalları hakkında yardım almak için kullanılır. Chanserv'e bağlı olan komutların kullanımı, komutlar hakkında gerekli bilgiler bu menüde yer alır.
Örnek: /cs help
Açıklama: Bu komutu uyguladığımızda helpservices'imiz bize chanserv hakkında bilgi vericektir. Alt küme belirtilmediği için yardım alanı; chanserv komutunun işleyişi, komutun anlamı ve komuta bağlı diğer komutları listeleme şekillri yardım menüsünde yer alıcaktır.
Örnek: /cs help INFO
Açıklama: Bu komutu uyguladığımızda; helpservices'imiz bize Chanserv'in bir alt dalı olan " INFO " komutu hakkında bilgi vericektir. INFO komutunun kullanımı, komut hakında bilmemiz gerekenler yardım menüsünde karşımıza çıkıcaktır.
Örnek: /cs help set FOUNDER
Açıklama: Bu komutu uyguladığımızda; chanserv'in alt dalı olan set parametresine bağlı olan " founder " komutu hakkında bilgi verilecektir. Founder komutunun kullanımı, komut hakkında bilmemiz gerekenler; bu menüde gösterilicektir.
Not: Chanserv'e bağlı olan ana maddeleri listelemek için " /cs help commands " komutunu kullanabilirsiniz.

MemoServ Help: Bize bırakılan notlarlar hakkında yapılabilecek işlemler, not göndermek ve memoserv'e bağlı olarak çalışan diğer komutlar hakkında bilgi yardım almak için kullanılır. Memoserv'e bağlı olan komutların kullanımı, komutlar hakkında bilgiler bu menüde yer alır.
Örnek: /ms help
Açıklama: Bu komut bize memoserv hakkında bilgi vericek; alt dallarına ulaşma yolları, komutun işleyiş mekanizması bizlere sunulucaktır.
Örnek: /ms help SEND
Açıklama: Bu komutu uyguladığımızda; helpservices'imiz bize Memoserv komutunun alt dalı olan " send " komutunun kullanımı, komutun ne işe yaradığı ve komuta bağlı olan diğer parametreler bizlere sunulucaktır.
Örnek: /ms help set FORWARD
Açıklama: Bu komutu uyguladığımızda; Memoserv komutunun alt dalı olan set parametresine bağlı olan " forward " komutu hakkında bilgi verilicektir. Komutun işleyiş mekanizması, komuta bağlı olan parametreler ve komut hakkında bilmemiz gerekenler bu menüde yer alıcaktır.
Not: Memoserv'e bağlı olan ana maddeleri listelemek için " /ms help commands " komutunu kullanabilirsiniz.

Alıntıdır. Deep Nickli arkadaşa Teşekkür Ederiz.